Go Back

Abell Crozier Architects Office

Commercial

Location: Lafayette, Louisiana

Size: 3,387 sqft

This former law office was constructed in the early 1960's, and was at the time, the only building in the block. Thus, the original building was designed with windows on all sides. Since its construction, however, buildings were developed on each side, virtually eliminating natural light from filtering into the interior areas of the building.
Abell + Crozier's redesign was driven by the idea of allowing natural light back into the space. This involved virtually gutting everything in the building to make way for the new design which employs an open plan concept. While there was not an opportunity to reuse many of the interior materials, a wall was built in the rear from salvaged brick. The remainder of the useful materials such as doors, millwork, and light and plumbing fixtures were donated to the Habitat ReStore for reuse.
A large portion of the side alley was enclosed as usable space giving access to the diffused northern light available along the rear of the building. The building’s exterior addresses the downtown scale through the use of storefront windows and a material palette that reinterprets its vernacular context. A terracotta rain screen symbolizes the use of traditional brick while weathering steel reflects the local connection to industry. The southwest exposure of the front of the building was addressed by recessing the glass and by a material palette that either blocks or filters the sunlight. The "bones" of the building were left exposed on the interior to allow the building to tell its story of the past. The finished interior reflects the vibrant,energetic, and creative atmosphere that embodies the office culture.
© Abell + Crozier Architects